úterý 2. prosince 2014

Nastavme si to správné zrcadlo

Na konci roku máme vždy tendenci bilancovat. Přemýšlíme nad tím, jaký byl uplynulý rok. Hodnotíme své úspěchy, vzpomínáme na všechno dobré, co se za celý rok událo. Zároveň přemýšlíme nad tím, co se nám nedařilo, co bychom změnili, kdybychom mohli.


Já nevím jak Vám, ale mě nikdy novoroční předsevzetí nefungovala. Obvykle jsem si je vymyslela v průběhu posledního dne roku a to někdy ve večerních hodinách na Silvestrovské oslavě. Když jsem si je pamatovala druhý den, stejně jsem nic z toho nedokázala dodržet déle jak pár dnů. Proto bych Vám ráda navrhla způsob, jak si své cíle stanovit tak, aby se opravdu naplnily. Zrcadlo:




Zrcadlo je nástroj, který nám pomáhá hodnotit náš život z různých úhlů pohledu. Zároveň nám pomáhá směřovat k vytyčeným cílům a vizím.

Pokud své myšlenky utřídíme, stanovíme svá přání a vize, jsme úspěšnější než při stanovení předsevzetí. Důležitá je vědomá pozornost do svého nitra, kterou v dnešní uspěchané době sami sobě často upíráme. Důležité je vědomě se na sebe napojit, poslouchat své srdce. Věřím, že i vy u toho zažijete spoustu AHA-momentů.

A proč to funguje? Právě díky té vědomé pozornosti. Dále proto, že si své vize a cíle ujasníme a definujeme. Je to obdobné, jako v projektovém řízení. Cíle projektu mají být podle pravidla SMART (Specific/konkrétní, measurable/měřitelný, attainable/dosažitelný, relevant/realistický, time-bound/časově ohraničený, evaluate/hodnocený, reevaluate/průběžně hodnocený). Tady je důležité to „konkrétní“. Definujme si tedy své cíle. Tím, že si je umístíme na viditelné místo např. nástěnku, nebo si je napíšeme někam, kam se často koukáme např. do diáře, podpoříme to, že vědomě i podvědomě začneme směřovat k vytyčeným cílům.
 
Jak na to? Navštivte blog Bohdany Kabátové a stáhněte si Boží zrcadlo. (ZDARMA) Po zadání e-mailu Vám přijde PDF soubor, který Vás navede v psaní a do kterého můžete rovnou vpisovat. 

Najděte si klidné místo, v čase, kdy nejste nikým rušeni. Zapalte svíčku, pusťte relaxační muziku, uvařte čaj či kávu… prostě udělejte vše pro své pohodlí. Vezměte si do ruky papír a tužku a odpovězte si 12 otázek zrcadla. Škrtejte, přepisujte a konečnou verzi si napište na nástěnku, do diáře, nebo kamkoliv jinam...

Poznámka: Pokud Vás zaujala Bohdana Kabátová, doporučuji její Boží koučink. 



Můžete začít psát. 

1.       10 nejlepších událostí tohoto roku.
Touto otázkou si ujasníte, kdo a co Vás nejvíce těšilo.
2.      3 úspěchy, na které jsem nejvíce pyšný/á.
Máte pocit, že stále nic nestíháte a není nic hotové? Omyl! Někdy je třeba uvědomit si, jaké máme úspěchy. Zasloužíme si uvědomit si je a pochválit se za ně.
3.      3 věci, ve kterých jsem se zdokonalil/a.
Nemusí se to zdát podstatné, ale touto otázkou se dozvíte, jaký posun jste v životě nedělali.
4.      Co, nebo kdo na mě měl největší vliv.
5.      3 největší lekce, které jsem se dostal/a.
Někdy ty  'špatné' či komplikované věci se mi dějí proto, abych se něco naučila a něco pochopila.
6.      3 věci, které bych udělal/a jinak, kdybych mohl/a.
U této otázky si píšu: „Nic bych jinak neudělala, děkuji za cenné lekce“. Nemám ráda úvahy co kdyby.
7.      Největší riziko, které jsem podstoupil/a.
Někdy je zapotřebí riskovat. Vždy je lepší litovat toho, co člověk udělal, než čeho neudělal.
8.      Nejdůležitější vztah, u kterého došlo ke zlepšení.
Vždy se nějaký najde.
9.     Jaké slovo nejvíce vystihuje můj rok.
Jaké slovo rezonuje s myšlenkou na Váš uplynulý rok?
10.    3 věci, kterých potřebuji v příštím roce dělat méně.
Hodně mě překvapilo, jak se mi letos dařilo u této otázky naplnit její obsah.
11.    3 věci, kterých potřebuji v příštím roce dělat více.
Můžete navázat na první otázku. Dělejte to, co Vás osobně těší a naplňuje.
12.    3 věci, které v příštím roce potřebuji přestat dělat.
Tato otázka Vám pomůže zbavit se zlozvyků.
13.    3 věci, které v příštím roce potřebuji začít dělat.
Velká výzva. Máte něco, co jste si přáli, ale chybí nedostatek odvahy?



Pokud Vám nevyhovuje psaná forma, nebo jste kreativní, doporučuji alternativu: Vision board (tabule snů).

Je to koláž přání, cílů, vizí a plánů, která chcete v následujícím roce naplnit. Zaměřuje se víc na plánování nastávajícího roku a nastavování přání. Oproti zdrcadlu chybí sebereflexe.


Můžete ji vytvořit obrázky, fotkami, nápisy, kresbami apod. Velmi často se tvoří na různých sebe-rozvojových seminářích, nebo podobně laděných oslavách konce roku a příchodu nového. (rituály splněných přání apod).



Tabuli umístíme ji na viditelné místo, například nad pracovní stůl. Vědomě i nevědomě pak jednáme ke splnění našich cílů. Často se uplatňuje princip Feng-šuej (živlový pentagram) pro posílení energie jednotlivých přání.

Přeji Vám mnoho splněných snů a vizí v novém roce.



S láskou 

L. L.










Žádné komentáře:

Okomentovat